Maizes pārpalikumu likumi

Vai zināji, ka maize un graudaugu produkti ir ceturtais visbiežāk izmestais produkts?*

Hanzas Maiznīca aicina savās mājās ieviest dažādus vienkāršus likumus, kas palīdzēs neveidot maizes pārpalikumus!

*Pētījums par pārtikas atkritumiem Latvijas ģimenēs, 2019

#1

Pērc tik, cik vari apēst

Pirms groziņā liec maizi, padomā un aprēķini, vai tavas saimes lielums atbilst klaipa lielumam.

1.1. Pavēro un aprēķini, cik maizes apēd tavā mājsaimniecībā. Iespējams, pat varēsi ietaupīt, pērkot tieši tik, cik nepieciešams.

1.2. Saplāno ēdienkarti ilgākam laikam, lai vari iepirkties apdomīgāk, un maizes klaipiņam nav jānonāk miskastē.

1.3. Iegādājies maizi mazākos iepakojumos – piemēram, Tosté mazās tostermaizes vai Hanzas Maiznīcas daudzveidīgās rikas.

1.4. Negatavo vairāk kā nepieciešams ēdienreizē.

#2

Atdzīvini sakaltušu maizi

2.1. Ietin maizīti mitrā papīra salvetē un sildi mikroviļņu krāsnī – tā atgūs svaigumu un mīkstumu.

2.2. Samitrini maizi, ietin folijā un 10 min sildi cepeškrāsnī (150°C karstumā).

2.3. Gribi papildināt zupas un salātus ar kraukšķi? Pagatavo grauzdiņus pēc mūsu receptes.

2.4. Esi panētu ēdienu fans? Pagatavo savu rīvmaizi pēc mūsu receptes.

Cietai maizei nav uzreiz jānonākt miskastē. Pāris soļi, un to vari lietot atkal!

#3

Pagatavo maizi jaunos ēdienos

Maizei ir tik daudz garšas un formu nianšu – pārsteidz sevi un ģimeni, pagatavo maizes pārpalikumus jaunos ēdienos.

3.1. Piešķir maizei pavisam citu garšu! Jebkuras maizes pārpalikumus vari pagatavot maizes šokolādes pudiņā.

3.2. Piešķir maizei jaunu veidolu un otru dzīvi, pagatavojot dārzeņu plakanmaizi jeb paratha.

3.3. Maizes zupa var būt ne tikai saldais ēdiens. Pārvērt maizi gardā Toskānas maizes-tomātu zupā pēc mūsu receptes.

#4

IZMANTO VISU MAIZI

4.1. Neizmet maizes doniņas, kancīšus, izmanto tās radoši – jaunās receptēs.

4.2. Izmanto maizes garozas – tās lieliski noderēs, lai pagatavotu parmezāna standziņas.

4.3. Ja gadījies uzkrāt maizes pārpalikumus vai maizīte apkaltusi, pagatavo rīvmaizi vai grauzdiņus.

Arī maizes garozai un doniņām var atrast savu pielietojumu. Lūk, daži ieteikumi, kā izmantot visus 100% maizes.

#5

SAGLABĀ MAIZI ILGĀK SVAIGU

Paildzini maizes mūžu, pievēršot uzmanību tās pareizai uzglabāšanai

5.1. Pērkot maizi pievērs uzmanību derīguma termiņam.

5.2. Lieto maizes kasti vai slēgtu trauku – tajā ap maizi cirkulēs gaiss, bet neveidosies kondensāts.

5.3. Saglabā oriģinālo iepakojumu vai uzglabā maizi elpojošā, bet slēgtā iepakojumā.

5.4. Turi maizi sausumā, neļauj veidoties kondensātam un sargi no saules stariem.

5.5. Ja mājās maizes ir par daudz, sasaldē vēlākam laikam.

5.6. Neliec maizīti dārzeņu un augļu tuvumā, lai sargātu no kukaiņiem.

Atklāj maizi, kas der tev

Mēs cenšamies radīt maizi, kas piemērota ikvienai ģimenei. Mazās tostermaizes – īpaši radītas mazām ģimenēm vai ģimenēm, kas dod priekšroku daudzveidībai. Rikas – palīdz saplānot maizīšu porcijas, savukārt lielie kukuļi ideāli piemēroti kuplākām ģimenēm vai maizes gardēžiem.

Dārzeņu plakanmaize – paratha

Pārvērt pāri palikušo maizi eksotiskā austrumu ēdienā ar šo dārzeņu planamaizes jeb paratha recepti.

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes.

Porciju skaits: 2.

Sarežģītība: viegli.

Sastāvdaļas

  • 5 šķēles maizes
  • 80 g mannas putraimu
  • 50 g biezpiena
  • 200 g ūdens
  • 1 ēdamkarote miltu
  • 1/4 tējkarotes kurkumas pulvera
  • 1/2 tējkarotes sāls
  • 2 sīpolloki, smalki sakapāti
  • 1/2 burkāna, sīki sakapāta
  • 50 g konservētas kukurūzas
  • 1 čili, sīki sakapāts
  • eļļa cepšanai

Pagatavošana

  1. Blenderī vai virtuves kombainā liek maizi, mannas putraimus, ūdeni, biezpienu, miltus, kurkumas pulveri un sāli.
  2. Visu sablendē viendabīgā masā.
  3. Masā iemaisa burkānus, sīpollokus, kukurūzu un čili.
  4. Pannā uzkarsē eļļu un liek ceturto daļu masas.
  5. Cep no katras puses aptuveni 5 minūtes, līdz veidojas zeltaini brūni plāceņi.
  6. Pasniedz ar zaļumiem un svaigu čili.

Rozmarīna vistas salāti

Pāri palikušās tostermaizītes pārvērt gardā kraukšķīgo grauzdiņu un rozmarīnavistas maltītē rudenīgiem vakariem.

Pagatavošanas laiks: 20 minūtes.

Porciju skaits: 2.

Sarežģītība: viegli.

Sastāvdaļas

  • 4 šķēles apkaltušas maizes
  • 50 g olīveļļas cepšanai
  • 2 vistas filejas, sagrieztas šķēlītēs
  • 1 tējkarote sāls
  • 1 tējkarote piparu
  • 1 tējkarote citronu sulas
  • 2 ēdamkarotes sviesta
  • 2 zariņi rozmarīna
  • 100 g ķiršu tomātu
  • 1 avokado, sagriezts šķēlēs
  • 100 g spinātu vai citu lapu salātu

Mērcei:

  • 150 g olīveļļas
  • 50 g citronu sulas
  • 1 ēdamkarote medus
  • 1 tējkarote sinepju

Pagatavošana

  1. Uzkarsē krāsni līdz 200 ºC temperatūrai.
  2. Uz cepešpannas liek saplēstas maizes šķēles un cep 10–15 minūtes, līdz tās ir zeltainas.
  3. Vistas filejas gabaliņus apber ar sāli, pipariem un apslaka ar citronu sulu.
  4. Pannā uzkarsē eļļu un cep vistas gabaliņus 1 minūti no katras puses.
  5. Pannā liek sviestu un rozmarīna zariņus, un visu kopā apbrūnina 5 minūtes.
  6. Nelielā trauciņā sajauc mērces sastāvdaļas, līdz tā ir viendabīga.
  7. Traukā kārto spinātus, ķiršu tomātus, avokado un vistas gabaliņus.
  8. Pārlej ar mērci.

Kraukšķīgā vista

Piešķir otru elpu apkaltušajai maizei! Izmēģini ātrās vakariņas, kas priecēs gan lielos, gan mazos – kraukšķīgo vistu rīvmaizes panējumā.

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes.

Porciju skaits: 4.

Sarežģītība: vidēji.

Sastāvdaļas

  • 1 tējkarote sāls
  • 1/2 tējkarotes maltu melno piparu
  • 100 g miltu
  • 1/2 tējkarotes paprikas pulvera
  • 100 g rīvmaizes
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
  • 100 g rīvēta Parmas siera
  • 1 tējkarote kaltēta bazilika
  • 1 tējkarote kaltētas raudenes
  • 50 g olīveļļas cepšanai

Pagatavošana

  1. Uzkarsē krāsni līdz 200 ºC temperatūrai.
  2. Vistas filejas gabalus ierīvē ar sāli un pipariem.
  3. Vienā traukā ber miltus, otrā traukā liek sakultas olas, trešajā traukā ber rīvmaizi, kas sajaukta ar Parmas sieru.
  4. Pie miltiem pievieno paprikas pulveri, kaltētu baziliku un raudeni.
  5. Katru filejas gabalu vispirms apviļā miltos, tad olās un tad rīvmaizes un siera maisījumā.
  6. Kārto uz cepešpannas.
  7. Pāri pārslaka olīveļļu.
  8. Cep 10 minūtes, tad pagriež otrādi un cep vēl 10 minūtes.
  9. Pasniedz ar svaigiem salātiem vai kādām citām piedevām.

Maizes šokolādes pudiņš

Kā pielietot apkaltušu baltmaizi jaunās receptēs? Kā gardu desertu saldākai dzīvei - izmēģini krēmīgo baltmaizes un šokolādes pudiņa recepti.

Pagatavošanas laiks: 1 stunda.

Porciju skaits: 6-8.

Sarežģītība: viegli.

Sastāvdaļas

  • 1 kukulis apkaltušas baltmaizes
  • 3 olas
  • 150 g cukura
  • 2 ēdamkarotes kakao pulvera
  • 500 g piena
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
  • 1 tējkarote malta kanēļa
  • 1/3 tējkarotes sāls
  • 100 g šokolādes čipsu
  • Putukrējums vai saldējums pasniegšanai

Pagatavošana

  1. Uzkarsē krāsni līdz 200 ºC temperatūrai.
  2. Baltmaizi sagriež vai saplēš nelielos kubiņos.
  3. Bļodā sakuļ olas ar pienu un iejauc cukuru, kakao, vaniļu, kanēli, sāli un šokolādes čipsus.
  4. Iemaisa maizes gabalus, un ļauj visam sasūkties 15 minūtes.
  5. Masu liek ietaukotā cepamtraukā.
  6. Cep 40 minūtes.
  7. Pasniedz ar putukrējumu vai saldējumu.

Toskānas maizes un tomātu zupa

Īsta Vidusjūras tomātu zupa ar gardajiem Toskānas grauzdiņiem no maizes pārpalikumiem siltām un aromātiskām vakariņām.

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes.

Porciju skaits: 4.

Sarežģītība: viegli.

Sastāvdaļas

  • 70 g olīveļļas
  • 2 daiviņas ķiploka, sakapātas
  • 1 saldais sīpols, sīki sakapāts
  • 2 burkāni, sagriezti šķēlītēs
  • 1 selerijas kāts, sagriezts šķēlītēs
  • 400 g bundža konservētu tomātu
  • 1 tējkarote sāls
  • 1/2 tējkarotes maltu melno piparu
  • 1 tējkarote cukura
  • 1/4 tējkarotes čili pārslu
  • 1 dārzeņu buljona kubiņš
  • 1 litrs karsta ūdens
  • 150 g apkaltušas maizes
  • Svaigs baziliks pasniegšanai

Pagatavošana

  1. Uzkarsē krāsni līdz 200 ºC temperatūrai.
  2. Uz cepešpannas liek saplēstu vai kubiņos sagrieztu maizi.
  3. Cep 10–15 minūtes vai līdz tā ir zeltaini brūna.
  4. Katlā uzkarsē eļļu.
  5. Apcep burkānus, selerijas un sīpolus 3–5 minūtes, līdz viss ir zeltains.
  6. Pievieno ķiplokus un cep vēl 1 minūti.
  7. Pievieno konservētos tomātus un garšvielas.
  8. Pievieno karsto ūdeni, kurā ir izšķīdināts buljona kubiņš.
  9. Zupu vāra 10 minūtes uz lēnas uguns.
  10. Pasniedzot bļodiņās liek saceptos grauzdiņus, pāri pārlej zupu un dekorē ar svaiga bazilika lapiņām.

Parmezāna standziņas

Kad pāri paliek maizes garoziņas, pienācis laiks radošām idejām. Parmas siera un maizes standziņas būs lieliska uzkoda Itālijas garšu cienītājiem.

Pagatavošanas laiks: 20 minūtes.

Porciju skaits: 1.

Sarežģītība: viegli.

Sastāvdaļas

  • garoziņas no 1/2 kukuļa maizes
  • 50 g olīveļļas cepšanai
  • 50 g rīvēta Parmas siera
  • 1 tējkarote kaltēta timiāna
  • 1/2 tējkarotes sāls
  • 1/3 tējkarotes piparu

Pagatavošana

  1. Uzkarsē krāsni līdz 200 ºC temperatūrai.
  2. Uz cepešpannas uzber maizes garoziņas.
  3. Pārber ar garšvielām, pārslaka eļļu, uzber Parmas sieru.
  4. Apmaisa.
  5. Cep 7 minūtes, apmaisa.
  6. Cep vēl 7–10 minūtes, līdz grauzdiņi ir zeltaini brūni.