NO HAMBURGERU VĒSTURES LĪDZ MŪSDIENĀM
VAI LIELLOPU BURGERI RADĀS BALTIJĀ?
Vai zinājāt, ka par burgera izcelsmi pētnieki joprojām vēl strīdas? Daži uzskata, ka tie radušies Baltijas valstīs, kur nokasīt no kaula atlikušo gaļu un cept to kā mazas kotletītes senos laikos bija ierasta prakse. Ar vācu emigrantu palīdzību burgeru cepšanas tradīcijas izplatījās arī Vācijā, no kurienes jūrnieki recepti aizveda arī uz Ameriku.
NO HAMBURGERA LĪDZ BURGERAM
Savukārt citi pētnieki saka, ka hamburgeru gatavošanas tradīcijas attīstījās Vācijas pilsētā Hamburgā, kur kūpināta hamburgeru gaļa ir pieminēta jau 18.gs. avotos. Taču hamburgeru gaļa bija izplatīts apzīmējums kūpinātai zirga gaļai arī citā reģionā, kam nebija nekādas saistības ar iecienīto liellopu burgeru.
ASV – MŪSDIENU BURGERU MĀJAS
Lai arī kā un kur būtu radies hamburgers, ASV ir vieta, kur burgers ir attīstījies līdz tādam, kādu to zinām šodien. 19.gs. sodas veikalos, kuros tirgoja gāzētus dzērienus, sāka tirgot arī vienkāršus ēdienus, tādus kā liellopu gaļas kotlete uz apceptas maizes šķēles. Kad tieši cilvēki sāka ēst kotleti starp divām maizes šķēlēm, nav zināms, bet ir skaidrs, ka hamburgers, kādu to ēdam vēl šodien, tika pasniegts Pasaules izstādē (World’s Fair) Sentluisā 1904.gadā. Pēc tam šis ēdiens kļuva populārs visā valstī.
Pēc II Pasaules kara beigām ASV hamburgeru un ātro maltīšu restorānu popularitāte strauji pieauga. Dzīves līmenis uzlabojās, un darba stundas tika saīsinātas. Cilvēkiem bija vairāk brīva laika, ko tie steidza izmantot aktīvāk, aizstājot tradicionālās mājas maltītes ar ēdieniem, kurus bija ērti ēst pa ceļam, tai skaitā hamburgeri.
“STREET FOOD” VAIRS NENOZĪMĒ “FAST FOOD”
Pasaules trends – «Street Food» jeb Ielas kultūras attīstība premium produktu virzienā, izmantojot augstas kvalitātes izejvielas un oriģinālas burgera pagatavošanas metodes, ir sasniedzis un izpelnījies savu slavas gaismu arī Latvijā! Lielākās pasaules ātrās apkalpošanas restorānu ķēdes piedāvā arvien izsmalcinātākus un «sarežģītākus» burgerus. Tāpat gandrīz katrs Latvijas restorāns piedāvā savu, īpaši izstrādātu burgera versiju.
HANZAS MAIZNĪCA VĒLAS IEDVESMOT
Sekojot pasaules un Latvijas tendencēm, turpinot papildināt un dažādot burgeru sortimentu, Hanzas Maiznīca vēlas pircējus iedvesmot pārcelt “Street Food” kultūras pieredzi uz savu svētku galdu vai dažādot savas ikdienas maltītes!
Ver vaļā savu burgernīcu! ir veids, kā sniedzam ikvienam pircējam iespēju “Street Food” kultūras pārcelšanai uz mājas virtuvi, balstoties uz 3 mūsu izvirzītajiem pamatnosacījumiem:
- Pircēju iedvesmošana
- Ideju radīšana un dalīšanās
- Vienkāršu risinājumu piedāvāšana
Gardas un vērtīgas receptes mūsu Facebook vietnē: Hanzas Maiznīca, kas noderēs kā svētkos, tā nesteidzīgam kopābūšanas laikam! Ver vaļā savu burgernīcu un pagatavo oriģinālus un lieliskus burgerus!